Repair cafe Venray

Wellicht is het niet aan uw aandacht ontsnapt: Ook Venray heeft een Repair Café! Wij zijn zeer succesvol gestart in januari, en zijn alweer druk bezig met de voorbereidingen voor de volgende edities. Door de coronavirus-crisis komt het repaircafe van 25 maart te vervallen.

In de Kemphaan (Kennedyplein 1, 5801 VH Venray) draait het elke laatste woensdag van de maand allemaal om repareren. Tussen 13.00 en 16.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om mensen gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café Venray bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden wij. In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.

Het Repair Café is ook bedoeld om buurtbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt. Dat is ook al duidelijk gebleken tijdens de opening, op 29 januari.

Repareren bespaart ook geld en kostbare grondstoffen, en draagt bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel gemakkelijk.

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. Deze stichting ondersteunt ook het Repair Café in Venray.

Poster 3e editie Repair Café Venray